Czy PrestaShop nadal ma sens w 2026 roku?

Rozmowy o wszystkim związanym z PrestaShop – nowości, trendy, ogólne pytania.
ODPOWIEDZ
AdamF

Czy PrestaShop nadal ma sens w 2026 roku?

Post autor: AdamF »

Cześć wszystkim! Prowadzę sklep od kilku lat na PrestaShop 1.7 i zastanawiam się, czy warto dalej inwestować w tę platformę. Widzę że wyszedł PS 9, ale trochę mnie martwi przyszłość tego projektu po zmianach właścicielskich. Cyber_Folks i ekipa od Syliusa przejęła stery - jak to widzicie? Czy planujecie migrację na inny system, czy zostajecie na Presta?
Sklep internetowy to maraton, nie sprint.
ArturW

Re: Czy PrestaShop nadal ma sens w 2026 roku?

Post autor: ArturW »

Zdecydowanie zostajemy na PrestaShop. Po przejęciu przez Cyber_Folks widać nawet większą dynamikę rozwoju. PS 9 wprowadza Symfony 6.4 i sporo usprawnień. Nie widzę powodu do migracji.
Najlepsza inwestycja to inwestycja w wiedzę. - Benjamin Franklin
Marcin

Post autor: Marcin »

Ja przeszedłem z WooCommerce na Prestę 2 lata temu i nie żałuję. WooCommerce przy dużej liczbie produktów (5000+) jest strasznie wolny. Presta sobie radzi znacznie lepiej.
BeataM

Post autor: BeataM »

Moim zdaniem PrestaShop to nadal najlepsza opcja open-source dla polskiego rynku. Mamy polską społeczność, polskie moduły, wsparcie dla polskich kurierów i płatności. Na żadnym innym silniku nie jest to tak łatwe.
GrzegorzL

Post autor: GrzegorzL »

Rozważałem Syliusa, ale to platforma dla programistów, nie dla właścicieli sklepów. Presta daje więcej „out of the box" i panel admina jest przystępniejszy.
Nie czekaj na idealny moment. Weź ten moment i uczyń go idealnym.
ArturW

Post autor: ArturW »

Dla mnie kluczowe jest to, że PrestaShop nie wymaga miesięcznych opłat jak Shopify czy Shoper. Hosting VPS za 50 zł/mies i mam pełną kontrolę nad sklepem. A do zarządzania zamówieniami polecam integrację z BaseLinkerem.
Najlepsza inwestycja to inwestycja w wiedzę. - Benjamin Franklin
ODPOWIEDZ