PrestaShop czy rozwiązanie SaaS?

Tematy niekoniecznie związane z PrestaShop.
ODPOWIEDZ
Marcin

PrestaShop czy rozwiązanie SaaS?

Post autor: Marcin »

Zastanawiam się nad wyborem platformy do mojego nowego sklepu internetowego i mam dylemat – czy postawić na PrestaShop, czy może wybrać jakieś gotowe rozwiązanie SaaS (np. Shoper, Shopify, Sky-Shop itp.).

Z jednej strony kusi mnie pełna kontrola, jaką daje Presta, możliwość rozbudowy i brak abonamentu. Z drugiej strony – gotowe SaaSy mają wszystko „out of the box”, są łatwiejsze w obsłudze i nie trzeba się martwić aktualizacjami czy serwerami.

Nie jestem programistą, ale potrafię ogarnąć podstawy techniczne, mam też osobę do pomocy przy wdrożeniu, jeśli wybiorę PrestaShop. Budżet mam raczej średni, ale nie chcę iść w coś, co mnie potem ograniczy.

Jakie są Wasze doświadczenia? Co byście polecili na początek?
Zależy mi na sprzedaży głównie w Polsce, ale z możliwością rozwoju na inne kraje w przyszłości.

Z góry dzięki za każdą opinię!
Tomek

Re: PrestaShop czy rozwiązanie SaaS?

Post autor: Tomek »

PrestaShop to platforma e-commerce, która zyskuje na popularności wśród przedsiębiorców pragnących mieć pełną kontrolę nad swoim sklepem internetowym. Dzięki otwartemu kodowi źródłowemu, użytkownicy mogą dostosować każdy aspekt działania swojego sklepu, co czyni PrestaShop idealnym wyborem dla tych, którzy cenią sobie elastyczność i możliwość personalizacji :D.

Warto jednak pamiętać, że korzystanie z tej platformy wiąże się z koniecznością inwestycji – zarówno czasu, jak i środków finansowych – w rozwój i utrzymanie sklepu :roll:.

Wśród licznych zalet PrestaShop należy wymienić ogromną liczbę dostępnych modułów i motywów :!:, co pozwala na łatwe dostosowanie wyglądu i funkcjonalności sklepu do indywidualnych potrzeb :). Dodatkowo, silna społeczność użytkowników oraz bogata dokumentacja sprawiają, że wsparcie techniczne jest łatwo dostępne :P. Możliwość integracji z różnymi systemami, takimi jak API czy ERP, a także lepsze możliwości SEO, czynią PrestaShop atrakcyjnym rozwiązaniem dla ambitnych właścicieli sklepów ;).

Jednakże, korzystanie z PrestaShop wiąże się także z pewnymi wyzwaniami :?. Użytkownicy muszą zadbać o techniczną opiekę nad sklepem, co obejmuje hosting, regularne aktualizacje i zabezpieczenia :shock:. Koszty wdrożenia mogą być wyższe niż w przypadku rozwiązań SaaS, szczególnie przy specyficznych wymaganiach :(. Dodatkowo, aby zapewnić odpowiednią wydajność, często konieczne jest wprowadzenie dodatkowych optymalizacji, takich jak systemy cache czy Content Delivery Network (CDN).

Rozwiązania typu SaaS, takie jak Shoper, Shopify czy Sky-Shop, stają się coraz bardziej popularne w świecie e-commerce :). Ich główną zaletą jest możliwość szybkiego uruchomienia sklepu internetowego bez potrzeby posiadania zaawansowanych umiejętności technicznych :D. Użytkownicy mogą skorzystać z gotowych zestawów funkcji, co pozwala na natychmiastowe rozpoczęcie sprzedaży :P. Dla wielu przedsiębiorców, akceptacja modelu subskrypcyjnego oraz ograniczeń narzuconych przez dostawcę jest wystarczająca, aby skupić się na rozwijaniu swojego biznesu ;).

Korzystanie z rozwiązań Saa
Szukasz specjalisty który zajmie się Twoim sklepem na Prestashop?
Potrzebujesz pewnych modułów dostosowanych do polskiego rynku z polską FV 23% VAT?
Chcesz oferować moduły swoim klientom inkasując prowizję od każdej sprzedaży?
Jeśli na którekolwiek pytanie odpowiadasz TAK to zapraszam do kontaktu!
ODPOWIEDZ